Home Life & Style 10 cascade uimitoare din lumea întreagă

10 cascade uimitoare din lumea întreagă

by admin
533 views

Știi probabil cele mai faimoase cascade din lume, cum ar fi Niagara, Angel sau Victoria – poate pe unele le-ai și văzut pe viu – însă pe lângă acestea în lumea întreagă există o mulțime de alte cascade uimitoare chiar dacă nu sunt atât de celebre.

Pe lângă cele trei de care am amintit, am inclus în această listă alte șapte cascade ce reușesc să impresioneze și cu siguranță orice aventurier și-ar dori să le vadă și să le fotografieze. Este o selecție subiectivă tocmai de aceea lista e deschisă și fiecare poate scrie un comentariu și adăuga noi sugestii. Ordinea prezentării este aleatorie.

Cascada Victoria

Cascada Victoria – la granița între Zimbabwe și Zambia, Africa 

108 metri înălțime, 1,7 km lățime

Rămâne unul dintre cele mai spectaculoase și atractive locuri de pe Pământ. Tribul Kololo, care a trăit în amonte de cascadă și a botezat-o Mosi-oa-Tunya, „fumul care tună”, nu a îndrăznit niciodată să se apropie de ea. Exploratorul scoțian David Livingston, primul european care a văzut-o prima dată, i-a dat numele Victoria în cinstea reginei de atunci a Marii Britanii. În jurnalul lui, a notat despre Cascada Victoria că a fost cea mai frumoasă priveliște văzută în Africa: „nu vezi nimic altceva decât un nor dens și alb… Pânza de apă alb-strălucitoare pare o puzderie de mici comete năpustindu-se toate în aceeași direcție, fiecare lăsând în urma sa o coadă de spumă”. În anotimpul secetos, priveliștea cascadei e completă, de la un mal la celălalt, deoarece apele sunt extrem de scăzute. În perioada ploilor, martie – mai, spectacolul oferit de Cascada Victoriei poate impresiona azi la fel cum l-a fascinat cândva pe Livingston.

Cascada Niagara

Cascada Niagara – la granița între SUA și Canada, America de Nord

51 metri înălțime, aproximativ 1,2 km lățime

Este fără îndoială una din cele mai spectaculoase granițe, între statul american New York și provincia Ontario din Canada. Niagara include două cataracte uriașe ce se revarsă zgomotos, de unde și numele „apa care tună” pe care i l-au dat amerindienii.  Insula Caprei (Goat Island) situată la marginea cascadei desparte acolo fluviul Niagara în două cascade. Cea din est, Cascada Americană, se întinde în linie dreaptă pe 320 de metri; cea de pe partea canadiană, Cascada Potcoavă (Horsehoe Falls) are o lungime mai mare, 790 metri, și este, cum îi spune numele, în formă de potcoavă.

Cascada Angel

Cascada Angel (Salto Ángel) – Auyán-tepui, Parcul Național Canaima, Venezuela, America de Sud

979 metri înălțime150 metri lățime

Cascada începe din vârful Auyán-tepui ce înseamnă Muntele Diavolului. Numele cascadei, Angel, vine de la exploratorul și pilotul Jimmy Angel. Pornit în căutarea aurului, acesta a văzut de la înălțime cum un uriaș râu se prăbușea peste un colosal perete de stâncă. Era în 1933. Abia după patru ani a reușit să  se reîntoarcă alături de doi alpiniști pentru a explora zona. La aterizare pe un platou, avionul a intrat într-o mlaștină și nu s-a mai putut ridica. Au fost nevoiți să găsească o soluție de a se reîntoarce la bază – au reușit după două săptămâni când toată lumea i-a crezut morți. Angel și alpiniștii au știut că au descoperit atunci cea mai înaltă cascadă din lume. Ceea ce presupuneau ei a fost confirmat în 1949 când s-au făcut măsurătorile și s-a constatat că era de 18 ori mai mare decât Niagara. Cu toate că băștinașii știau de mult timp de această cascadă, va purta numele lui Angel, considerat cel care a descoperit-o și a pus-o pe harta lumii. După ce Jimmy Angel a murit într-un accident aviatic, cenușa lui a fost împrăștiată deasupra cascadei care îi poartă numele.

Cascada Detian

Cascada Detian – la granița între China și Vietnam, Asia

70 metri înălțime, peste 200 metri lățime

Nu este neapărat amețitoare ca înălțime însă decorul natural – înconjurată de vârfuri montane – e spectaculos. În timpul sezonului ploios, debitul atinge maximul și atunci apele devin mai puternice și tumultoase oferind un spectacol de neuitat. Cei care ajung dimineața devreme vor putea surprinde curcubeul ce se formează la răsărit când soarele dă strălucire vălului de ceață ce plutește deasupra cascadei. Este cea mai mare cascadă din Asia aflată la granița dintre două state.

Cascada Kaieteur 

Cascada Kaieteur – Parcul Național Kaieteur, Guyana, America de Sud

226 metri înălțime, 113 metri lățime

În timp ce străbate 225 de kilometri, cel mai mare râu din Guyana, Potaro, formează nouă cascade – cea mai impresionantă este Kaieteur, cu o singură cădere de apă de la 226 de metri altitudine. Exploratorul canadian Charles Barrington Brown a fost primul occidental care a ajuns la această cascadă, în 1870, atunci în colonia engleză Guyana Britanică.

Cascada Seljalandsfoss

Seljalandsfoss – Coasta sudică a Islandei

65 metri înălțime

Seljalandsfoss – foss este în islandeză cascadă – este una din cele mai cunoscute și populare cascade din Islanda, fiind în apropiere de drumul național Route 1 sau Ring Road. Cascada se zărește de pe drum și, cu cât te apropii, priveliștea devine tot mai minunată cu cât se ajunge mai aproape.

Plitvice

Plitvice – Parcul Național Lacurile Plitvice, Croația

Situat în zona montană în apropiere de granița cu Bosnia și Herțegovina, parcul se întinde pe o vastă suprafață, din care 200 de hectare reprezintă doar lacurile. Frumusețea acestui parc e dată de cele 16 lacuri legate într-o serie impresionantă de cascade. În funcție de cantitatea mineralelor în apă și de unghiul căderii luminii solare pe suprafața apelor, culorile lacurilor pot varia de la azur la verde, cenușiu, albastru. Primăvara și toamna, volumul apelor este cel mai ridicat. Imagini impresionante cu aceste cascade pot fi văzute și în timpul iernilor, când sunt cuprinse de ghețuri.

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr – Parcul Național Cheile Nerei, Caraș-Severin, România

7-8 metri înălțime

Fără îndoială nu înălțimea ei uimește, ci cadrul natural – cascada curge de pe o stâncă de calcar acoperită cu mușchi și la baza ei se formează o perdea de apă; în timpul iernilor, dacă temperatura scade suficient de mult, apar țurțuri. Această cascadă a cucerit multe topuri, fiind văzută ca una din cele mai frumoase și unice cascade în lume. Apa subterană ce străbate peștera Bigăr și alimentează izbucul (un izvor de apă) cu același nume se varsă de pe o stâncă în râul Miniș formând această cascadă deosebită.

Cascada Tugela

Cascada Tugela – Drakensberg, Parcul Național Royal Natal, Africa de Sud

948 metri înălțime

Cu cei 948 de metri înălțime este considerată a doua cea mai înaltă cascadă din lume, după Angel. De curând, însă, câțiva oameni de știință din Cehia au făcut noi măsurători și au dovedit că înălțimea ei totală – ceea ce include ansamblul celor cinci căderi de apă – ajunge la 983 de metri. Deosebirea este că Angel e formată dintr-o singură, neîntreruptă cădere de apă. Oricum ar fi, Tugela este una cascadele spectaculoase ale lumii, mai ales după sezonul ploios.

Cascada Jog

Cascada Jog – Karnataka, India

253 metri înălțime, 472 metri lățimea medie

În Karnataka sunt câteva din cele mai impresionante cascade din India, iar Jog (Joga înseamnă cascadă în dialectul locuitorilor din zonă) este una din cele mai faimoase. Anotimpul potrivit pentru a vizita această cascadă din India este în sezonul ploilor – iulie, august, septembrie –, când cerul este limpede, nu mai este acoperit în aburii apelor tumultuoase și se deschid priveliște panoramice splendide spre cascadă.

related posts

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More