Home Life & Style Coduri secrete care au marcat istoria. Top mesaje ascunse care au contat enorm

Coduri secrete care au marcat istoria. Top mesaje ascunse care au contat enorm

by admin
449 views

De la hieroglife egiptene şi pictograme mayaşe, până la însemnările secrete ale lui Leonardo Da Vinci sau Marele Cifru al Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, istoria omenirii a a fost marcată de mii de formule care au ajutat la codificarea informațiilor cruciale. Iată cele mai importante coduri secrete care au marcat istoria.

Coduri secrete care au marcat istoria. Cum au scăpat grecii de mânia perșilor

Criptografia este o ştiinţă veche care a apărut din necesitatea de a transmite mesaje secrete şi de a comunica cât mai eficient fără ca duşmanul să cunoască conţinutul scrisorii. De cele mai multe ori, aceste coduri secrete care au marcat istoria au fost rezultatul nevoii diplomaţilor şi suveranilor de a ascunde secretele de stat, mesaje care ar fi putut conduce la războaie, răsturnări de regim, uneltiri sau chiar decapitări.

Așadar, primele încercări de transmitere a mesajelor s-au bazat pe ascunderea propriu-zisă a textului. Unele dintre cela mai vechi exemple apar în scrierile lui Herodot în scrierile sale. Acesta explică, în poveștile sale despre disputele dintre Grecia şi persani, cum numai arta scrierii secrete i-au salvat pe greci de mânia armatei persane, atunci când elenii nu l-au elogiat şi nu i-au adus daruri lui Xerxes, Regele Regilor.

Norocul a făcut ca în Persia să trăiască Demaratos. Acest grec exilat, deşi locuia în oraşul persan Susa, se simţea încă loial ţării natale, astfel că a trimis acasă un mesaj prin care îi avertiza pe conducători de pericolul ce îi aştepta. Cum nu putea trimite o simplă scrisoare, acesta a ras ceara de pe o tăbliţă, a scrijelit mesajul în lemn şi a acoperit la loc suprafaţa cu ceară. Herodot scrie că elenii nu au ştiut ce să facă cu această tăbliță până în momentul în care fiica lui Cleomenes şi soţia lui Leonidas, Gorgo, a realizat că mesajul se afla chiar sub ceară. Datorită acestui avertisment al lui Demaratos, grecii au ieșit învingători în fața lui Xerxes chiar în ziua atacului, pe 23 septembrie 480 î.Hr.

sursa: stiridinlume.ro

related posts

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More