Home Tehnologie Cum funcţionează frauda cu facturi. Explicațiile și sfaturile specialiștilor în securitate cibernetică

Cum funcţionează frauda cu facturi. Explicațiile și sfaturile specialiștilor în securitate cibernetică

by admin
882 views


Specialiștii de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-TO) au lansat un avertisment în legătură cu tentativele de fraudă cu facturi. Ei atrag atenția că în spatele unei solicitări de tranzacţii ar putea fi un atacator care încearcă să deturneze banii către propriul cont.

„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”, avertizează specialiştii în securitate cibernetică, pe pagina de Facebook.

Cum funcționează fraudele cu facturi

CERT-RO explică modul în care oamenii pot fi înșelați. De exemplu, o firmă e contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor și care solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plăţile viitoare. Noul cont este, în fapt, deținut chiar de această persoană.

Foto: CERT-ROhttps://www.b1.ro/parteneri.php?p=2&section_id=72

Pentru a evita astfel de situații, recomandarea Centrului este ca angajații organizațiilor să fie informați, astfel încât să poată recunoaște acest tip de fraudă și să poată sesiza Poliția. Autoritățile trebuie informate chiar dacă infracțiunea în sine nu s-a mai produs.

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori. Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor”, recomandă specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

related posts

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More