Home Medical Descoperire revoluționară a unei echipe de medici români în lupta cu COVID-19. Pacienții în stare gravă pot fi salvați!

Descoperire revoluționară a unei echipe de medici români în lupta cu COVID-19. Pacienții în stare gravă pot fi salvați!

by admin
389 views

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a primit felicitări de la colegi din toată lumea după o descoperire revoluționară în lupta cu COVID-19. Aceștia au determinat, în premieră, corelaţia dintre infecţia cu coronavirus şi nivelul scăzut al proteinei S.

Proteina S este o glicoproteină dependentă de vitamina K, sintetizată de ficat şi având rol în controlul procesului de coagulare a sângelui.

Cristian Băicuş şi Elena Stoichiţoiu, doi dintre cei şase medici care au elaborat studiul.

„Am constatat la necropsie că aceşti pacienţi (decedaţi după infecţia cu COVID, n.r.) prezintă tromboze şi una dintre cauze putea să fie activitatea scăzută sau chiar lipsa acestei proteine S.

Activitatea scăzută putea fi congenitală şi, în cazul infecţiei cu COVID, aceşti pacienţi ar fi fost expuşi unui risc mult mai mare. Am am arătat acest lucru, că pacienţii care au avut proteina S scăzută au prezentat un risc mai mare să moară sau să ajungă la ATI.

Întrebarea era dacă aveau dinainte proteina S scăzută sau le-a scăzut din cauza infecţiei, a inflamaţiei şi a procesului de trombofilie care apare în această boală. Studiul publicat acum arată că nu este vorba de un deficit congenital, că pacienţii aveau înainte proteina S normală şi că nivelul a scăzut din cauza şi în timpul bolii”, a precizat dr. Băicuş la Antena 3.

related posts

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More