Home Stiinta Fenomenul “apei moarte” care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele se învârt “în gol”

Fenomenul “apei moarte” care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele se învârt “în gol”

by admin
535 views

Un fenomen pe cât de misterior, pe atât de periculos, a pus pe gânduri oamenii de ştiinţă. Curiozitatea se numeşte “apă moartă” şi împiedică vapoarele să mai înainteze. 

Navele se blochează în ape, deşi motoarele funcţionează

Specialiştii au observat că, în aceste zone, vapoarele, pur şi simplu, se împotmolesc, iar motoarele învârt “în gol”. Chiar dacă ele funcţionează perfect, nu pot ajuta nava să înainteze. 

“Apa moartă” poate opri vapoarele dotate şi cu cele mai performante motoare. Acest fenomen ciudat a fost observat încă din anul 1893, de către exploratorul norvegian Fridtjof Nansen. Pe atunci, în Arctica, nava lui s-a oprit brusc şi n-a putut s-o mai urnească din loc. Ceva o trăgea înapoi

Specialiştii au explicat fenomenul “apă moartă”

În ultima sută de ani, oamenii de ştiinţă au încercat să explice fenomenul numit “apă moartă”. Specialiştii în mecanica fluidelor au ajuns şi la nişte concluzii: în respectivele zone, apa se mişcă precum o bandă transportatoare din cauza apariţiei stratificării apelor de diferite densităţi. Cauza? Salinitatea şi temperaturile scăzute.

Practic, circulaţia vapoarelor în “ape moarte” seamănă cu tentativa unei persoane de a urca pe o scară rulantă în coborâre sau invers, de a coborî pe o scară rulantă în urcare.

related posts

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More