Home Stiinta Luna Februarie debuteaza cu interval cald

Luna Februarie debuteaza cu interval cald

by admin
2.456 views
imaginea 1

Primele zile din Februarie vor aduce o vreme in incalzire. Temperaturile vor marca cresteri importante, amintindu-ne parca de faptul ca primavara este aproape. In Sudul tarii, cresterile de temperatura vor aparea inca din primele zile ale saptamanii, urmand ca Joi sa fie posibile maxime de 16-17 grade in Sud.In jumatatea nordica, aerul cald va patrunde mai greu, in a doua parte a saptamanii, datorita influentei unei mase de aer reci aflate la Nord de tara noastra. Regimul de precipitatii va fi excedentar in Transilvania si jumatatea nordica a Moldovei.Intensificare a influentei Atlantice… O masa de aer polar a avansat in zona Peninsulei Quebec, din Canada. Acest lucru este foarte important pentru clima europeana. Aerul foarte rece ajunge in zona Oceanului Atlantic, declansand ciclogeneza. Astfel, Atlanticul prinde forta. Din pacate pentru noi, avansul aerului foarte rece continua si in decursul primei saptamani din Februarie, pe fondul activitatii foarte intense a anticiclonului californian (anticiclonul Nord-Pacific) In timp ce in Statele Unite acest context aduce viscole pentru regiunile Nord-Estice, inclusiv pentru zona orasului New York, pentru continentul european este un context defavorabile. Ciclonii atlantici formati pe coastele Americii de Nord ne amintesc de iernile trecute, cand acest tipar domina iar pentru noi, iarna insemna seceta si caldura. Nu consideram ca va fi cazul si acum, conditiile fiind diferite. Cu toate acestea, activitatea intensa din zona americana reuseste sa aduca o perioada calda in primele zile din Februarie. Dupa acestea, incertitudinea este ridicata cu privire la interactiunile intre centrii barici.Intervalul cald in Romania… Pentru Europa, aceasta perioada cu activitate intensa in zona americana inseamna o influenta intensa dinspre Oceanul Atlantic. Centrii barici de joasa presiune avanseaza profund, trecand de bariera Muntilor Urali. Acolo se formeaza o zona de presiune scazuta, care va defini a doua parte a saptamanii. In Imaginea 1, putem vedea aceasta patrundere de aer cald, oceanic. Aerul rece, aflat in Estul si Nordul continentului se retrage. Pentru Romania, aerul cald vine din zona Mediteranei. Astfel, temperaturile marcheaza o crestere sustinuta, incepand dinspre Sud-Vest. Tiparul continua in ziua de Joi , cand masa de aer cald ajunge si in Nord-Estul tarii noastre. Temperaturile sunt crestere, urmand sa vedem valori de peste 10 grade in majoritatea zonelor de campie si deal. In regiunile sud-estice sunt posibile si temperaturi de 13-15 grade Celsius.Apare incertitudinea… Incepand cu ziua de Vineri, vedem un avans al unei mase de aer rece pe fondul activitatii zonei de joasa presiune din spatele Uralilor si aici incepe incertitudinea. Dificultatea continua cu simularea desprinderii unui nucleu din anticiclonul groenlandez (Imaginea 2).

imaginea 2

Intensitatea, extinderea si pozitia sa vor determina tiparul vremii in Estul Europei dupa data de 5 Februarie. Din pacate, pana in acest moment, fiecare rulare a modelelor a estimat caracteristici diferite pentru acest centru baric, lipsind un acord chiar si intre modelul operational american si cel operational european. Astfel, in ciuda faptului ca acestea afiseaza estimari, acestea pot varia foarte mult in urmatoarele zile. Pozitia anticiclonului si a ciclonilor din Vestul Europei, dar si intensitatea lor conteaza foarte mult, existand posibilitatea avansului acelei mase reci care va fi pozitionata in Estul Europei pana Vineri. Exista totodata si posibilitatea de a vedea o crestere a influentei aerului cald in prima saptamana din Februarie. Aceasta simulare difera foarte mult si in cazul modelelor ansamblu, rezultatele fiind foarte diferite, ceea ce confirma incertitudinea.Precipitatiile… Sosirea ciclonului mediteranean va continua sa aduca precipitatii in cursul zilei de Luni in jumatatea nordica a tarii. Acestea vor fi predominant sub forma de ninsoare in special in Moldova si in regiunile montane. Avansul aerului cald, de origine mediteraneana va aduce cateva zile in care vom avea intervale insorite alternand cu perioade cu cer innorat. Precipitatiile vor lipsi. Pe masura ce incertitudinea din modele se va risipi, vom mai adauga informatii cu privire la luna Februarie.

Climatologie si Prognoze globale

Grupul Prognoze Meteo – Vremea în România

Grupul Cutremure in Romania si in lume

related posts

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More