Home Stiinta Vortexul Polar

Vortexul Polar

by admin
369 views

Pe masura ce ne indreptam spre al treilea moment de scindare a vortexului polar, ar trebui sa incepem sa intelegem caracterul acestei ierni.Pe masura ce devine tot mai evident faptul ca vortexul polar nu-si va mai reveni din aceste perturbatii pe parcursul acestei ierni, e normal sa ne intrebam care este continuarea. Iarna cu de toate… Daca ar fi sa ne intrebam ce a dominat aceasta iarna, este foarte greu sa regasim un raspuns. Vortexul polar a marcat perioade foarte diferite, care au adus aceste tranzitii . Prima parte a iernii, sub influenta unui vortex intens a inceput cu o scurta perioada rece, in care am vazut zapada, dar a continuat cu o luna Decembrie si un inceput de Ianuarie calde. Am vazut apoi o scadere drastica in intensitatea vortexului polar, pe masura ce perturbatiile se extindeau in structura polara. Mase de aer reci au inceput sa coboare chiar spre regiunile subtropicale, in vreme ce in cazul nostru, vremea a devenit alternanta. Contextul a adus precipitatii excedentare, sub toate formele. A urmat apoi intervalul de ger de 6 zile si apoi o noua masa de aer cald, urmata de viscolul din sud-estul extrem al tarii, care a dus la izolarea mai multor localitati din Dobrogea.Prea multe scindari ale vortexului polar… Pe masura ce am urmarit spectacolul stratosferic, am asteptat sa vedem efectele acestor scindari repetate, insa anomaliile au inceput sa se suprapuna.

Pe masura ce vortexul se scinda, tiparul intra din nou in perturbarea sa. Astfel, in loc sa vedem o propagare dinspre stratosfera spre troposfera (invelisul atmosferic unde ne aflam), am vazut un amestec de efecte. O parte au adus cateva fenomene de iarna, cum ar fi intervalul geros, dar o parte s-au pierdut, o data cu intrarea repetata in stadiul de perturbare a vortexului polar. Racire slaba, urmata de incalzire… Un nou interval cald apare in modelarile ansamblu. Acesta este asociat unei noi intrari in faza de perturbare a vortexului polar. Astfel, aerul cald va fi transportat inspre regiunea polara. Asa cum ne-am obisnuit, pentru Romania, acest tipar se suprapune peste o noua perioada calda. Vremea va ramane stabila pentru cateva zile, pana spre finalul lunii Ianuarie, apoi se va incalzi sustinut. In intervalul 4-8 Februarie, valorile temperaturilor vor putea ajunge la 14-17 grade Celsius. Putem observa faptul ca majoritatea membrilor sustin aceasta incalzire. Prima parte a intervalului va mai aduce precipitatii, urmand ca acestea sa fie tot mai slabe pe masura ce ne apropiem de intervalul cald. Caldura urmata de racire…. Ne-am obisnuit cu asta, nu? Modelarile ansamblu (canadian, european si american) sustin ideea unei noi perturbatii dupa data de 8 Februarie 2021. Aceasta pare sa se manifeste printr-un regim de presiune ridicata in zona Scandinaviei. In mod uzual, un astfel de regim inseamna un interval foarte rece pentru noi, insa vom mai vorbi despre acest lucru, pe masura ce ne vom apropia de intervalul respectiv.Voua cum vi s-a parut aceasta iarna pana acum?

Climatologie si Prognoze Globale

Grupul Prognoze Meteo – Vremea în România

Grupul Cutremure in Romania si in lume

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More